Funeral Cake (Ciasto pogrzebowe)

Każde świeta, czy różnego rodzaju okazje mają swoje okolicznościowe potrawy czy ciasta. Nie jest tutaj wyjątkiem również i uroczystość pogrzebowa. W wielu kulturach po pogrzebie organizuje się stypę i zaprasza uczestników na poczęstunek. Pieczenie „funeral cake” należało do tradycji w wierze protestanckiej, gdzie ciasto nie tylko było poczęstunkiem dla gości ale również symbolem pamięci o zmarłym.  Historyk William Woys Weaver twierdzi, że receptura na funeral cake pochodzi z północnej części Europy, głównie z wiejskich okręgów Szwecji. Ciasta te często były przystrajane takimi symbolami jak róże, serca, gołąbek, ryba oznaczająca Jezusa, czy kogut jako symbol zmartwychwstania. Pieczenie ciastek na pogrzeb również było popularne wsród Wikingow. Piekli oni małe herbatniki z kminkiem które potem zawijano w papierek z ulubionym powiedzeniem, czy hymnem zmarłego. Ciastka te były potem rozdawane tym, którzy przyszli na pogrzeb. Symbol serca reprezentujący dusze zmarłego był ozdobą tych ciastek.

My również często spotykamy sie po pogrzebie na poczęstunek kawę i ciasto. Zamawianie tortu na taką uroczystość nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie. Byłam obecna już parę razy na stypach kiedy serwowany był tort z napisem „In Loving Memory of ….” czy „We will miss you”. Niektóre torty były w kształcie krzyża lub serca. Stypa to czas kiedy udzielamy wsparcia jeden drugiemu, kiedy wspominamy miłe momenty z życia zmarłego. Nic tak nie łączy ludzi jak wspólny posiłek przy stole oraz jedzenie, które często daje nam poczucie komfortu.

By izabelafuneralservice

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s